30737373
DÆK TRYKSENSOR

 

 

 

Nye personbiler skal holde øje med dæktryk og gearskift
22.10.2014

Fra 1. november 2014 er der krav om automatisk dæktrykovervågning i alle nye personbiler og krav om gearskifteindikator i nye personbiler med manuelt gear.

Alle nye personbiler skal fra 1. november være udstyret med det automatiske dæktrykovervågningssystem TPMS. Med nye personbiler menes personbiler, der bliver indregistreret for første gang den 1. november 2014 eller senere.

TPMS fungerer således, at der kommer en advarsel i instrumentpanelet, hvis dæktrykket er for lavt. Advarslen bliver både vist i tilfælde af en punktering, og når dæktrykket er blevet for lavt, fordi det er for længe siden, der er blevet fyldt luft i dækkene. Kontrollampen lyser, hvis trykket i et eller flere dæk er faldet med 20 % eller mere. Kontrollampen tænder også, hvis der er fejl i systemet.

TPMS-systemer fungerer enten via ABS-sensorerne eller via tryksensorer i hvert hjul.

"Det er meget positivt, at nye personbiler fremover skal hjælpe os med at huske på, når der skal fyldes luft i dækkene. Vi ved, at omkring hver femte bil mangler 20 % eller mere luft i et eller flere dæk. Det er et sikkerhedsmæssigt problem, fordi det bl.a. øger bremselængden, og det betyder også, at danskerne spilder penge på brændstof.”

En tysk afprøvning viser, at allerede med 0,5 bar for lidt luft i hjulene, forøges bremselængden med 10 % på våd vej ved 100 km/t. Det betyder, at hvis to ens biler kører med 100 km/t ved siden af hinanden, og de bremser på samme tidspunkt, og den eneste forskel er, at den ene har korrekt dæktryk, mens den anden mangler 0,5 bar, så vil bilen, der mangler 0,5 bar, stadig køre med 33 km/t, når bilen med korrekt dæktryk lige er stoppet.

På de fleste biler kan du finde oplysninger om anbefalet dæktryk i dørstolpen, på indersiden af tankdækslet eller i instruktionsbogen.

Korrekt dæktryk er et vigtigt skridt på vejen til at opnå god sikkerhed og brændstoføkonomi, men derudover gælder det også om at køre på nogle gode dæk. Hvis du skal have nye dæk til bilen, så får du god hjælp på dæklabel.dk. Her kan du ved at indtaste din bils registreringsnummer få vist en liste over dæk, der passer til din bil, og du kan sortere dækkene efter rullemodstand, vådgreb og støj. Desuden kan du vælge, om du vil søge efter almindelige dæk eller vinterdæk.


Krav om gearskifteindikator
Fra den 1. november 2014 er der også krav om, at alle nye personbiler med manuelt gear skal være forsynet med gearskifteindikator efter reglerne i EU forordning nr. 661/2009.

En gearskifteindikator viser, hvornår det er tid til at skifte op i gear, og der er penge at spare ved at følge anvisningerne. En bil kan bruge 30-35 % mere brændstof i tredje gear end i femte gear, når man kører bykørsel.


"I de fleste biler hører man kun motoren ganske svagt, når man kører. Det er godt for komforten, men man kommer også let til at glemme at skifte gear. Dertil kommer, at mange biler kan køre med et meget lavt omdrejningstal. Det gælder navnlig dieselbilerne. Det er der mange, som ikke er opmærksomme på, og derfor er det et stort fremskridt, at de nye personbiler fremover vil hjælpe os med at vælge de rigtige gear."

Korrekt gearvalg er vigtigt, hvis man vil køre grønt, men der er flere grønne råd, du kan følge for at køre langt på literen.


På ovenstående billede ses et eksempel på, hvordan gearskifteindikatoren vises i instrumentbrættet på nogle biler.


På ovenstående billede ses den advarsel, der bliver vist, når bilen er punkteret eller dæktrykket er faldet 20 % eller mere. Kontrollampen lyser også, hvis der er fejl i systemet.